JEDNODNEVNI IZLET U TRAKOŠĆAN

USPON NA RAVNU GORU (KT HPO)

NEDJELJA 23.03.2014.

 

Dvor Trakošćan je kulturno dobro, zaštićena povijesna cjelina koja se sastoji od dvorca, građevina uz dvorac, perivoja i park šume s jezerom. Dvorac je danas jedan od rijetkih objekata u Hrvatskoj sa sačuvanom vlastitom građom, povijesno usko vezanom uz arhitektonski okvir i život njegovih vlasnika.

Ravna gora je najsjevernija gora Hrvatskoga zagorja. Smjestila se u gornjem porječju rijeke Bednje i smatra se posljednjim ogrankom Alpi. Prostire se u dužini od 13 km od zapada (Trakošćan) prema istoku (Donja i Gornja Voća). Najviši vrh Ravne gore je na nadmorskoj visini od 686 metara (KT HPO). Područje Ravne gore prekriveno je pretežno bjelogoričnom šumom s primjesama crnogorice. Ravna gora je zanimljivo planinarsko odredište zbog brojnih špilja, polušpilja, jama i slikovitih skupina stijena. Najatraktivnija stijena je na krajnjem sjeverozapadu, koja se uzdiže iznad mjesta Cvetlin. To su Velike pećine osamdesetak metara visoke vapnenačke stijene, kroz koje je izveden klinčani put (ferata). Na vršnom dijelu Ravne gore nalazi se crkvica Sveta tri kralja, sagrađena 1629. godine, te dva planinarska objekta, Planinarski dom „Filićev dom“(KT ZPP) i Planinarska kuća „Pusti duh“(KT ZPP).

Plan izleta:

Polazak sa Trga Mažuranića u 7 sati u nedjelju 23.03.2014. Vožnja autobusom u pravcu Trakošćana uz usputno jedno zaustavljanje. Planirani dolazak u Trakošćan oko 9 sati.

Podijeliti ćemo se u dvije skupine, jedna za planinarenje, uspon na Ravnu goru, a druga ostaje u Trakošćanu, gdje se mogu provesti laganije šetnje oko jezera, te obilazak muzejske postave u dvorcu.

Uspon iz Trakošćana kroz Vrbaniće  na vrh Ravne gore (686m, KT, HPO) do Filićevog doma traje oko 2 sata. Mogućnost odlaska do Velikih pećina i prelazak ferate uz obavezno korištenje opreme za feratu: kaciga, komplet za osiguranje.

Hrana i piće iz ruksaka.

Filićev dom na Ravnoj gori je opskrbljen hranom i pićem.

Povratak iz Trakošćana u 18 sati. Dolazak u Zagreb oko 19:30  sati.

Oprema: standardna planinarska, osobna, zdravstvena i planinarska iskaznica.

Troškovi prijevoza 80 kuna.

Prijave za izlet vrše se na redovitim planinarskim sastancima u društvenoj prostoriji na Trgu Mažuranića 13, srijedom u 18.30 sati.

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, te da ispunjava, zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, a izletu pristupa na vlastitu odgovornost.

Organizator zadržava pravo izmjene u programu izleta, a sudionici izleta dužni su pridržavati se uputa vodiča.

Vodiči: Vladimir Jagušić, 098/228 383

             Tomislav Muhić, 091/582 7782