O nama

Povijest društva – Zanatlija

 

Povijest našeg društva počela je 9.2.1951. u velikoj dvorani Matice Hrvatskih Obrtnika u Ilici 49, kada je održana osnivačka skupština. U to vrijeme je Zanatska komora Grada Zagreba osnovala za svoje članstvo već nekoliko društava, pjevačko društvo “Sloga”, Šahovsko društvo, Auto Moto Društvo “Zanatlija”. Prvi predsjednik društva je bio Franjo Durlen, zidarski obrtnik. U arhivi je ostala zabilježena zanimljiva dilema oko izbora imena. Dilema je bila da li da se društvo zove “Obrtnik” ili “Zanatlija”. Prevagnulo je ime “Zanatlija” jer se tako može učlaniti svaki građanin bez obzira na profesiju. Prema nekim razmišljanjima ime “Obrtnik ” bi bilo zatvorenog tipa pa bi pravo na članstvo imali samo obrtnici sa svojim obiteljima.

 

Gdje smo i što radimo danas?

 

Trenutno društvo broji oko 120 članova. Sastajemo se svake srijede u 19 sati u prostorijama Obrtničkog doma na Mažuranićevom trgu 13 u Zagrebu. Prigodno uz neke blagdane organiziraju se posebne veselice kao na primjer za Martinje ili Fašnik, zatim doček Nove godinei sl.
Osim zabave i izleta, provode se i druge aktivnosti. Planinari HPD “Zanatlija” – Zagreb i Hrvatski planinarski savez pokrenuli su akciju da Medvenica opet dobije vidikovac koji će služiti i kao protupožarna osmatračnica. Idejni začetnik gradnje čeličnog vidikovca visokog 30 m je počasni predsjednik HPD “Zanatlija” – Zagreb, gospodin Josip Majnarić. Izabrana lokacija je kota 896 m na Madžarovom brijegu, koja se nalazi 250 m sjeveroistočno od pl. kuće Hunjka (karta). Prikupljen je već čitav niz odobrenja i dozvola a trenutno se čeka građevinska dozvola. Čim i ta zadnja administrativna prepreka bude preskočena kreće se u izgradnju. Tako će Medvednica dobiti još jedan objekt koji će privlačiti posjetitelje, lijep vidikovac koji će pružati pogled na sve strane.

 

Izleti

 

Tijekom godine članovi društva predlažu ture za neke destinacije gdje još nismo bili, ili neke koje treba proširiti ili obnoviti pa se na osnovu tih prijedloga početkom godine donese plan izleta za tekuću godinu. Uz planinarske izlete organiziraju se i izleti s turističkim sadržajem. Vodiči društvenih izleta vode brigu i o starijim članovima ili onima s manje kondicije te uvijek, kada je to moguće, predlažu dvije varijante lakšu, i zahtjevniju. Na izlete se osim javnim prijevozom odlazi i iznajmljenim autobusom ili ako su manje grupe osobnim automobilima. Teško bi bilo nabrojati gdje smo sve bili, ali svakako smo dobrano obišli lijepu našu, naravno bili smo i u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Makedoniji, Crnoj Gori, Italiji, Austriji itd. Nakon svakog izleta, sastavi se kratak zapis o izletu, pa neke od naših zapisa (ukoliko Vas to zanima).

 

Planinarske staze

 

Kretanje na nepoznatom terenu, a posebno u šumskim predjelima bez planinarskih oznaka bilo bi doista teško, naročito kada se iznenada pojavi nevrijeme. Markacijski znakovi postavljaju se na lako vidljivim mjestima na drveću, ili kamenju, na razmacima koji pružaju sigurnost planinarima i izletnicima da su na dobrom putu. Važno je slijediti markacijske oznake i svakako voditi računa o tome, pa ako Vam se dogodi da niste vidjeli oznaku dulje od 10 minuta vratite se do posljednje koju ste zapazili i razmotrite situaciju, možda ste krenuli krivim putem. Ukoliko bilo kojoj planinarskoj destinaciji prilazite iz urbane sredine , a dolazite s gradskim ili međugradskim prijevozom, i bilo da je riječ o autobusnom ili željezničkom prijevozu već pri izlazu na stanici uočit ćete markacijsku oznaku. Ta oznaka vodi vas kroz mjesto sve do početka planinarske staze. Za održavanje markacijskih oznaka brine se posebna sekcija “MARKCISTI”.

 

Planinarska škola

 

Prema interesu, a i potrebi, naše planinarsko društvo u suradnji s Hrvatskim planinarskim savezom organizira planinarsku školu. Do sada je organizirano 9 planinarskih škola. U školu se uključuju početnici, ali i iskusniji članovi koji žele nadopuniti svoja znanja. Za svakog tko želi planinariti pa makar to bilo i šetnja po Sljemenu važno je da posjeduje opća znanja iz planinarstva te stoga nastojimo da svi naši članovi prođu kroz obuku u planinarskoj školi. Škola traje osam tjedana, bolje reći osam srijeda i sedam nedjelja, jer su predavanja srijedom, a praktični dio obavlja se na izletima nedjeljom.

Po završetku škole polaznici dobivaju diplomu Hrvatskog planinarskog saveza.