Četverodnevni izlet u C. Goru i Dubrovački kraj

HPD “Zanatlija“ Zagreb, Trg Mažuranića 13
Organizira

Četverodnevni izlet u Dubrovački kraj i Crnu Goru – Mljet, Orjen, Sniježnica, Rujnica kod Metkovića
4. 10. – 8. 10. 2019.

Sažetak programa:
1. dan – Obilazak Mljeta, uspon do planinarskog doma ‘Za Vratlom’ na Orjenu
2. dan – Uspon na vrh Subra na Orjenu, obilazak Cavtata
3. dan – Uspon na Sniježnicu, slobodno poslijepodne za razgled Dubrovnika
4. dan – Povratak u Zagreb, uspon na vrh Babina Gomila na Rujnici kod Metkovića

Petak 4. 10. Polazak iz Zagreba u 21.00 sat ispred Udruženja Obrtnika na Trgu Mažuranića. Vožnja u smjeru Dalmacije s usputnim pauzama.

Subota 5. 10. Dolazak u Prapratno kod Stona u ranim jutarnjim satima, ukrcaj na trajekt u 7,00. Na Mljet ćemo prevesti autobus, te iz Sobre nastaviti prema selu Babino polje i Nacionalnom parku Mljet.

Grupa A poduzeti će uspon iz Babinog Polja na vrh Velji Grad (514 mnm, KT HPO). Uspon nije zahtjevan, traje oko 1,30 h.

Grupa B obići će NP Mljet koliko će to biti moguće u vremenu koje nam je na raspolaganju.

Povratak u Prapratno trajektom iz Sobre u 15,00 sati. Nakon povratka na kopno nastaviti ćemo putovanje prema Herceg Novom i zaseoku Borići na Orjenu (800 m). Iz Borića ćemo poduzeti uspon do Doma ‘Za Vratlom’ (1150 m) gdje ćemo noćiti. Uspon do doma traje oko 1 h. U domu će biti dogovorena večera.

Nedjelja 6. 10. Ustajanje u 7,00, nakon doručka podijeliti ćemo se u dvije grupe.

Grupa A poduzeti će uspon do vrha Subra (1679 mnm, visinska razlika od doma ‘Za Vratlom’ je 675 m). Uspon traje oko 3 h.

Grupa B poduzeti će kraću turu u okolici doma.
Nakon povratka svih izletnika u dom ‘Za Vratlom’, spustiti ćemo se u Boriće, te autobusom nastaviti putovanje prema graničnom prijelazu i Cavtatu. U Cavtatu ćemo napraviti dulju pauzu za razgled grada, ručak, kupovinu, itd. Nakon obilaska Cavtata nastaviti ćemo putovanje prema Dubrovniku i Gružu i smjestiti se u hostel Petra Marina (5 minuta hoda od luke Gruž).

Ponedjeljak 7. 10. Ustajanje u 7,00, nakon doručka, u 8,00 polazak autobusom prema Konavlima i mjestu Kuna Konavoska iznad Pridvarja koje se nalazi u masivu Sniježnice na visini od 690 m/nm. U Kuni Konavoskoj nalazi se Planinarska kuća od koje započinje uspon zidanom mulatijerom na vrh Sv. Ilija (1234 mnm, KT HPO). Uspon traje oko 2 h, s vrha, na kojem se nalazi kapela Sv. Ilije, pruža se pogled na cijelo Konavle i Dubrovačko primorje. Nakon povratka u Kunu Konavosku autobusom ćemo se vratiti do hostela Petra Marina, a poslijepodne je predviđeno za slobodni obilazak Dubrovnika. Oni koji nisu zainteresirani za uspon na Sniježnicu mogu cijeli dan provesti u razgledavanju dubrovačkih znamenitosti.

Utorak 8. 10. Ustajanje u 6,00, nakon doručka, u 7,00 polazak autobusom prema Metkoviću. Iz Metkovića ćemo se zaputiti prema Babinoj gomili (735 mnm, KT HPO), najvišem vrhu krševite planine Rujnice koja se ističe sjeverno od doline Neretve. Uspon na vrh traje oko 2 h, nakon obavljenog uspona nastaviti ćemo putovanje prema Zagrebu s usputnim pauzama za ručak i okrjepu. Oni koji nisu zainteresirani za uspon na Babinu Gomilu mogu vrijeme iskoristiti u razgledavanju Metkovića.

Povratak u Zagreb u večernjim satima, ovisno o gužvi na prometnicama.

Troškovi izleta:
Prijevoz: – cijena autobusnog prijevoza za članove će djelomično biti dotirana sredstvima Društva i iznositi će 600,00 kn. U cijenu prijevoza uračunat je trošak trajekta za otok Mljet.

Cijena noćenja u domu ‘Za Vratlom’ na Orjenu (skupni ležaj) je 6 €, cijena večere je 5 €.

Cijena oba noćenja u hostelu Petra Marina je 270,00 kn. Sobe su 4, 6 i 8 krevetne, kupaonice su zajedničke (2 ženske i 2 muške), hostel ima zajedničku terasu.

Cijena ulaznice za NP Mljet je 70,00 kn

Osim navedene mogućnosti organiziranja obroka u domu ‘Za Vratlom’ na Orjenu, postoji mogućnost rezervacije večere u restoranu u blizini hostela Petra Marina po cijeni od 75,00 kn (izbor od 4 jela s uključenom salatom i čašom soka), Svu drugu hranu obavezni su organizirati sudionici izleta. Većina destinacija na ovom putovanju dobro je opskrbljena i nudi razne mogućnosti ugostiteljskih ili drugih usluga prehrane.

Važno: Zbog vrlo složene organizacije izleta obavezno je uz prijavu na izlet uplatiti akontaciju prema mogućnosti. Ukupni obavezni trošak izleta (prijevoz i noćenja) iznosi 970 kn (plativo u Društvu), te 11 € (plativo u domu ‘Za Vratlom), a zbog visine iznosa biti će omogućena uplata u ratama. Cjelokupni iznos troškova obavezno je uplatiti najkasnije do 15. 9. 2019.

Oprema: uobičajena planinarska, prilagođena vremenskoj prognozi, zaštita od sunca, svjetiljka, mobitel, fotoaparat. Obavezno ponijeti osobnu, zdravstvenu i planinarsku iskaznicu s uplaćenom članarinom za 2019.

Napomena: Izlet je planiran za sve kategorije planinara. Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da kod Pl. Društva ima plaćenu članarinu za tekuću godinu, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Prema potrebi, organizator zadržava pravo izmjene u programu izleta.

 
Vodiči: Tomislav Muhić (091 582 77 82) i Arianna Rumbak (095 3904 797)

www.hpdzanatlija-zagreb.hr