Izlet u Sloveniju

HPD “Zanatlija“
Zagreb, Trg Mažuranića 13
Organizira

Četverodnevni izlet u Sloveniju – Kamniške Alpe – Menina Planina, Raduha i Logarska Dolina
31. 05. – 3. 06. 2018.

 
Četvrtak 31. 05. Polazak iz Zagreba u 7.00 sati ispred Udruženja Obrtnika (Trg Mažuranića 13). Vožnja u smjeru Ljubljane i gradića Kamnika s pauzom za jutarnju kavu. U prijepodnevnim satima obići ćemo Kamnik i odvesti se do planinarskog doma u Kamniškoj Bistrici. Nakon razgledavanja Kamnika, nastaviti ćemo put prema Menini Planini (KT SPO). Do doma na Menini Planini dolazi se busom, Dom je smješten na visoravni Smrekovec u blizini Vivodnika, najvišeg vrha Menine Planine, s kojega se pruža lijep pogled na vrhove Kamniških Alpa i Zasavlja. U blizini se nalaze dva gorska jezera, a cijela visoravan obuhvaćena je kružnom turom u trajanju od cca 4 sata.

Večera i noćenje u Domu na Menini Planini.

Petak 01. 06. Ustajanje u 7,00, nakon doručka nastaviti ćemo putovanje busom prema mjestu Luče iz kojega se odvaja cesta za Kuću na Loki na Velikoj Raduhi. Do parkirališta udaljenog 20 minuta od doma stići ćemo busom, i tada se podijeliti u dvije grupe. Prva grupa poduzeti će uspon na vrh Velike Raduhe (KT SPO) s kojega se pruža prekrasan pogled na Kamniške Alpe, Olševu, Pecu i Uršlju Goru. Sukladno vremenu i uvjetima na terenu (snijeg na sjevernim padinama) moguće je spustiti se s prijevoja Durce uz koji prolazi staza za Vrh Raduhe do Doma na Grohatu (KT SPO), i istim se putem vratiti na prijevoj, te nastaviti uspon prema vrhu. Oni manje ambiciozni mogu poduzeti neku od kraćih tura u okolici Kuće (prijevoj Durce, Ledena Jama)

Večera i noćenje u Kući na Loki.

Subota 02. 06. Ustajanje u 7,00, nakon doručka odlazak u Luče i nastavak puta prema Logarskoj Dolini. Nakon dolaska na parking kod Doma Planicev podijeliti ćemo se u dvije grupe. Prva grupa poduzeti će turu stazom preko Okrešlja kroz Turski Žleb, na Vrh Turske Gore, kroz Kotliće i ispod Branom do Kamniškog Sedla, i odatle do Frischaufova Doma na Okrešlju. U slučaju otežanih uvjeta (veće količine snijega na sjevernim padinama) poduzeti ćemo neku jednostavniju i primjereniju turu (Kamniško Sedlo – Planjava). Druga grupa poduzeti će manje zahtjevni razgled Logarske doline, slapa Rinka i Okrešlja.

Večera i noćenje u Frischaufovu domu na Okrešlju.

Nedjelja 03. 06. Ustajanje u 7,00, nakon doručka povratak do parkinga kod Doma Planincev stazom uz Slap Rinka. Nastavak puta prema Ljubnom ob Savinji odakle se odvaja cesta za Dom na Smrekovcu (KT SPO). Ovisno o vremenskim i drugim uvjetima moguće je poduzeti kraći uspon do doma iz zaseoka Ljubenske Rastke – Vrnivšek, ili do doma doći direktno busom cestom preko Atletskog Sedla, i u okolici doma poduzeti kraću turu. Dom se nalazi se na južnom pobočju Smrekovca, na rubu Planine Roma, vrh Smrekovca udaljen je od kuće 25 min hoda, a s vrha se pruža lijep pogled na Kamniške Alpe, Pohorje, Boč, Donačku Goru i Zasavske planine. Nakon obilaska Smrekovca nastavak puta prema Zagrebu.

Povratak u Zagreb u večernjim satima, ovisno o gužvi na cestama i graničnom prijelazu.

 
Troškovi izleta:

Prijevoz: – cijena autobusnog prijevoza za članove će djelomično biti dotirana sredstvima Društva i iznositi će 250,00 kn.
Na Menini Planini moguće je dogovoriti polupansion po cijeni od 20 € po osobi – obavezno je prijaviti se vodiču najmanje tjedan dana prije polaska. U drugim domovima cijena noćenja ovisiti će o tipu smještaja (soba od 13 €, skupno ležišče 9 €). Ekološka posteljina 2,5 € (po želji ponijeti vlastitu posteljinu).

Turistička pristojba 1,26 € po danu.

 
Napomena: Izlet je planiran za sve kategorije planinara. Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da kod Pl. Društva ima plaćenu članarinu za tekuću godinu, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Prema potrebi, organizator zadržava pravo izmjene u programu izleta.

 
Vodiči: Darinka Bakić (091 5915 005) i Tomislav Muhić (091 582 77 82)

 
www.hpdzanatlija-zagreb.hr