Četverodnevni izlet u Sloveniju – Posočje i Julijske Alpe

HPD “Zanatlija“

Zagreb, Trg Mažuranića 13

Organizira

Četverodnevni izlet u Sloveniju – Posočje i Julijske Alpe

  1. – 18. 06. 2017.

Četvrtak 15. 06. Polazak iz Zagreba u 7.00 sati ispred Udruženja obrtnika. Vožnja u smjeru Ljubljane i Kranjske Gore s pauzom za jutarnju kavu. Usputni obilazak Vršiča i spomenika Dr. Juliusu Kugyu. Dolazak do doma Dr. Klementa Juga u Lepeni. Nakon ručka sljedi uspon do Krnskog Jezera (cca 2,30 sata, nezahtjevno). Oni koji ne žele uspeti se do Krnskog jezera mogu poduzeti šetnju u okolici doma uz korito potoka Šumnik. Nakon povratka u dom sljedi večera i noćenje.

 Petak 18. 06. Podjela u dvije grupe.

 

  1. grupa poduzeti će zahtjevni uspon na Bavski Grintavec (2347 m, KT SPO). Ustajanje u 6,00 sati, doručak i priprema za turu. Odlazak busom do okretišta u Zadnjoj Trenti. Od okretišta (1385 m) vodi staza preko Planine Zapotok i Sedla Kanja na Vrh Bavskog Gintavca (5 – 6 sati uspona). Povratak na parkiraliste u Zadrnoj Trenti istim putem. Važno – u slučaju neprohodnosti staze na Bavški Grintavec (snijeg, odroni) poduzeti ćemo uspon na ‘Bavški Matterhorn’ – vrh Svinjak (1653 m), djelomično zahtjevnom stazom iz Kal – Koritnice (cca 4 sata uspona).

 

  1. grupa poduzeti će obilazak Posočja kroz ‘Sošku Pot’. Soška Pot je poučna staza koja prati tok rijeke Soče kroz dolinu Trente ukupne duljine od 20 km. Povezuje mnogo poznatih i skritih kutaka Doline, otkriva brojne kulturno – povijesne i prirodne znamenitosti Posočja. Duž staze su posebno zanimljivi slikoviti mostići preko kojih u više navrata prelazimo rijeku Soču. Predviđen je obilazak dijela staze, između Izvora Soče i Lepene.

 

Večera i noćenje u domu u Lepeni.

Subota 19. 06. Ustajanje u 7,00, nakon doručka odlazak u Bovec. Kratki obilazak Bovca, stanka za kavu i kupnju hrane. Novo uređenom žičarom popeti ćemo se do posljednje stanice na Visokom Kaninu (2002 m). Od stanice žičare moguće je poduzeti kraču šetnju do Doma Petra Skalara, ili zahtjevniju turu do vrha Visokog Kanina (cca 3 sata, djelomično zahtjevno). Važno – Dom Petra Skalarja na Kaninu je zatvoren tako da svu hranu treba planirati iz ruksaka. Nakon uspona na vrh u Bovec ćemo se spustiti žičarom.

 

Večera i noćenje u domu u Lepeni.

 

Nedjelja 19. 06. Ustajanje u 7,00, nakon doručka odlazak preko Vršiča u Kranjsku Goru. Kratki obilazak mjesta, stanka za kavu i kupovinu. Sljedi uspon na Vitranc, četvrosedežnom žičarom do jedne razine, dalje pješice na vrh. Vitrtanc je skijalište i izletnicka zona iznad Kranjske gore, a s vrha se pruža lijep pogled na gradić i okolicu, te na okolne alpske vrhove. Nakon povratka u Kranjsku goru nastavak puta prema Zagrebu.

 

Povratak u Zagreb u večernjim satima, ovisno o gužvi na cestama i graničnom prijelazu.

 

Troškovi izleta:

 

Prijevoz: 200,00 kn

Noćenje u domu u Lepeni: Soba do 4 ležaja 11 eur. Skupno ležišče 9. eur. Ekološka posteljina 2,5 eur (po želji ponijeti vlastitu posteljinu!). Turistička pristojba 1,26 eur po danu.

Zičara na Kanin: 17 eur povratna karta.

 

Napomena: Izlet je planiran za sve kategorije planinara. Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da kod Pl. Društva ima plaćenu članarinu za tekuću godinu, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Prema potrebi, organizator zadržava pravo izmjene u programu izleta.

 

Vodiči: Darinka Bakić (091 5915 005) i Tomislav Muhić (091 582 77 82)