SLAVONIJA –

Požeška gora i Dilj gora

    nedjelja 25. svibanj 2014.

 

 

Gorje Požeške kotline  To slavonsko gorje u krugu oko Požeške kotline tvore: na sjeveru i sjeveozapadu najduži Papuk (953m), na jugozapadu najviši Psunj (984 m), na sjeveroistoku Krndija (790 m), na jugu niža Požeška gora (616 m) i na jugoistoku najniža Dilj gora (471 m), Papuki Krndija su spojeni u zajednički greben dužine 70 km, što je najduži gorski niz sjeverne Hrvatske u međurječju između Save i Drave.

 

Požeška gora – vrh Maksimov hrast 614 m (KT HPO) je drugi po visini vrh Požeške gore, 4 metra niži od Kapavca, ali je planinarski od njega mnogo popularniji. Na vrhu je zidana geodetska piramida i telekomunikacijski odašiljač. Ime potječe od Maksima Bojanića koji je u 19 st. četovao Požeškom kotlinom. Oko 100 m od vrha i istočnome smjeru desno se odvaja staza do izvora, a uz izvor se nalazi otvoreno lovačko sklonište, koje može poslužiti za zaklon od nevremena.

 

Dilj gora – vrh Čardak 421 m (KT HPO) je na glavnom hrptu Dilj gore, označen visokom zidanom piramidom. Iako to nije naviši vrh Dilj gore, popularniji je od najviših Degmana i Cinkavca (oba vrha 461 m).  Vršni dio je livadica okružena šumom, s koje nema vidika, no vidik nadomješta 3 metra visoka drvena razgledna piramida na susjednom proplanku (100 m južnije).

 

PLAN IZLETA: polazak s Mažuranićevog trga u nedjelju, 25.5. u 6,30 sati prema Starom Petrovom Selu do sela Vladisova (s jednim usputnim stajanjem). Uspon iz Vladisova do Maksimovog Hrasta traje cca 2.00 sata i nije tehnički zahtjevan tj. pogodan je za sve  kategorije planinara. Nakon stanke i odmora vraćamo se istim putem do autobusa koji nas vozi do Dilj gore tj. mjesta Ljeskove vode. Tu počinje jednosatni uspon do vrha Čardak. Istim se putem vraćamo do autobusa koji nas  vozi za Zagreb. Uz jedno usputno zaustavljanje povratak u Zagreb se očekuje u ranim večernjim satima.

Hrana i piće iz ruksaka. Odjeća sukladna vremenskim prilikama.

 

Cijena prijevoza biti će objavljena dva tjedna prije polaska a ovisi o broju učesnika na izletu. Prijave s akontacijom od 50.00 kn uplatiti kod blagajnice Društva gđe. Lidije Čižmek.

 

Vodič: Deni Danica Ferenčak

 

 091/4555150