Biokovo

HPD “Zanatlija“

Zagreb, Trg Mažuranića 13

Organizira

Četverodnevni izlet – Zir, Biokovo, Omiška Dinara

3.6.2021. – 6.6.2021.

Sažetak programa:

1. dan – Zir

2. dan – Biokovo

3. dan – Biokovo

4. dan – Omiška Dinara

Četvrtak 3.6. (Tjelovo) Polazak iz Zagreba u 7.00 sat ispred Udruženja Obrtnika na Trgu Mažuranića. Vožnja Ličkom magistralom preko Plitvica do Udbine, te mjesta Trkulje od kuda počinje uspon na Zir (KT HPO) – oko 1 sat hoda do vrha. Nakon spusta vožnja do Udbine gdje ćemo ručati u restoranu Robert. Nakon ručka nastavljamo vožnju u smjeru Zagvozda, prolazimo kroz tunel Sv. Ilije do Makarske, točnije do Velikog Brda. Noćenje u Planinarskom domu ‘Velobrdski Ledari’. U objektu postoji kuhinja s blagovaonicom, spavaonice i sanitarni čvor s tuševima. 

Petak 4.6. 

Nakon buđenja i doručka u 7,00 sati podijeliti ćemo se u dvije grupe. 

Grupa A će poduzeti cjelodnevnu turu Biokovom sve do Vrha Vošac (KT HPO). U 8,00 sati krenuti će iz Velikog Brda kroz Baškoviće, preko Miletinog Bora, vrlo atraktivnom stazom ‘na skaline’ do predjela Borovca, dalje na vrh Veliki Šibenik (KT HPO), a nakon toga prema Planinarskoj kući Slobodan Ravlić na Lokvi gdje se možemo opskrbiti pitkom vodom i gdje ćemo napraviti dužu pauzu. Nakon pauze ćemo se uputiti prema lokalitetu Vošac i starom Planinarskom domu i vidikovcu Štrbina na prijevoju pod Vošcem, odatle jos nekoliko koraka uspona prema Planinarskom domu Toni Roso na samom vrhu Vošca gdje ćemo prenoćiti. Hrana iz ruksaka, za turu je potrebno ponijeti 3 litre vode. Za noćenje je potrebna vreća za spavanje i/ili posteljina. 

Grupa B će imati lagani dan ispunjen šetnjom po Makarskoj, prema međusobnom dogovoru moguće je razgledati Malakološki Muzej ili botanički vrt ‘Kotišina’. Ako vrijeme dopusti moguće je i i kupanje. 

Subota 5.6.

Grupa A će, nakon doručka iz ruksaka, poduzeti uspon na Vrh Sv. Jure (KT HPO), najviši vrh Biokova. Uspon od Vošca traje oko 2 sata. 

Grupa B će busom krenuti prema parku prirode Biokovo i vrhu Sv. Jure, i tamo se sastati s grupom A. Nakon obilaska vrha, svi ćemo se zajedno busom uputiti prema info – centru Parka gdje se nalazi novoizgrađeni atraktivni vidikovac ‘Nebeska Šetnica’, te ishodište staze za Vrh Kimet (KT HPO). Nakon obilaska vrha i ‘šetnice’ vratiti ćemo se busom u Veliko Brdo na noćenje u Domu ‘Velobrdski Ledari’. Postoji mogućnost dogovora večere u restoranu koji se nalazi u prizemlju kuće u kojoj je Dom. 

Nedjelja 6.6. 

Polazak iz Velikog Brda u 7.30 i vožnja do Omiša, i Radmanovih Mlinica na Cetini. Nakon obilaska Radmanovih Mlinica podijeliti ćemo se u dvije grupe.

Grupa A će poduzeti uspon na Vrh Kula (KT HPO) iz sela Podašpilje, preko skloništa ‘Luda Kuća’ (ex Imber) na zaravni Rašeljka, pa stazom do zaseoka Čečuci, odatle busom do Omiša. Tura traje oko 4 sata.

Grupa B će poduzeti šetnju po Omišu, ovisno o prilikama i kupanje. Ovisno o utrošenom vremenu za uspon na vrh Kula, o ručku ćemo se dogovoriti na licu mjesta. U Zagreb ćemo se vraćati autoputom iz Splita, povratak u večernjim satima, ovisno o gužvi u prometu. 

Troškovi izleta:

Prijevoz: – cijena autobusnog prijevoza biti će za članove djelomično dotirana sredstvima Društva i iznositi će 450,00 kn.

Cijena noćenja je 80,00 kn za noć u Domu ‘Velobrdski Ledari’, 50,00 kn u Kući ‘Toni Rosso’. 

Dnevna cijena ulaznice za Park prirode Biokovo je 35,00 kn uz planinarsku iskaznicu (A grupa 2 dana, B grupa 1 dan).

Važno: Zbog složene organizacije izleta obavezno je uz prijavu na izlet uplatiti akontaciju prema mogućnosti dok je cjelokupni iznos  troškova prijevoza obavezno uplatiti najkasnije do 23.5.2021. 

Oprema: uobičajena planinarska, prilagođena vremenskoj prognozi, zaštita od sunca, svjetiljka, mobitel, fotoaparat. Obavezno ponijeti osobnu, zdravstvenu i planinarsku iskaznicu s uplaćenom članarinom za 2021.

O svim detaljima vezanim uz noćenje, hranu i slično ćemo vas obavijestiti prije izleta. 

Napomena: Izlet je planiran za sve kategorije planinara. Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da kod Pl. Društva ima plaćenu članarinu za tekuću godinu, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Prema potrebi, organizator zadržava pravo izmjene u programu izleta.

Vodiči: Tomislav Muhić (091 582 77 82) i Arianna Rumbak (095 3904 797)

www.hpdzanatlija-zagreb.hr