Izvanredna skupština: promjena Statuta

Drage planinarke i planinari,

Stupanje na snagu novog Zakona o udrugama nametnulo je svima, pa tako i planinarskim društvima, promjene i usklađenja temeljnih akata – društvenih statuta. Obveza je svih udruga statute uskladiti sa Zakonom do 1. listopada 2015., pa je Upravni Odbor HPD ‘Zanatlija’ sastavio i na sjednici održanoj 9. rujna 2015. jednoglasno usvojio prijedlog novog Statuta našeg Društva. Kako bismo poštovali Zakonom propisane rokove, predsjednik Društva donio je odluku o sazivanju izvanredne Skupštine sa samo jednom točkom dnevnog reda – izglasavanjem novog Statuta HPD ‘Zanatlija’, koja će biti održana u srijedu 23. rujna 2015. u 18:00 sati u Udruženju obrtnika (TrgMažuranića 13). O sazivanju skupštine svi će članovi biti obaviješteni pisanim putem, ali i na ovaj način apeliramo na članstvo da postupi odgovorno i odazove se Skupštini.

Statut HPD ‘Zanatlija’ posljednji je puta mijenjan daleke 1997.. Dobri običaji da se svi društveni problemi i obveze rješavaju u demokratskom i prijateljskom ozračju, na što smo posebno ponosni, učinili su da Statut ostane pomalo zaboravljen, iako se o nužnosti usklađivanja našeg temeljnog akta s promjenama koje donosi vrijeme razgovaralo. Međutim, pravog povoda za takav složeni posao do sada nije bilo, pa smatramo da smo ovu silom zakona nametnutu prigodu i u tom pogledu dobro iskoristili, i odradili kolokvijalno rečeno ‘dobar posao’. Smatramo da bi ovakav Statut jamčio i sukladno zakonima definirao neometani rad Društva kroz dulje razdoblje.

Ovim putem šaljemo svim zainteresiranim članovima usvojeni prijedlog novog Statuta. Iako smo pripremi novog Statuta pristupili krajnje odgovorno, molimo i apeliramo na sve da prijedlog pročitaju i prouče, te da nas obavijeste o mogućim manjkavostima ili propustima. Zbog lakšeg razumijevanja promjena, u takstu prijedloga Statuta crvenom su bojom oznaceni dijelovi koji su propisani od strane Zakonodavca, i koji nisu podložni izmjenama, tj. u ovakvoj su formi obvezatni dio statuta svih udruga. Sva pitanja vezana za izmjene i sadržaj prijedloga Statuta možemo raspraviti na društvenom sastanku 16. rujna, ili na Danu HPD ‘Zanatlija’ koji će biti održan 20. rujna 2015., u prostorijama Doma na Hunjki.

U nadi da ćemo i ovu zadaću uspješno i na korist Društva odraditi, srdačno vas pozdravljamo.

Upravni Odbor HPD ‘Zanatlija’


Preuzmite prijedloge statuta u PDF ili DOC obliku.