Informacija za članove Društva

“PETAR TURIST”, Augusta Šenoa 50, 10432 BREGANA, OIB 27913683829

za

HPD “Zanatlija”, Trg Mažuranića 13, Zagreb,

organizira

Peterodnevni planinarsko – turistički obilazak BiH, uspon na Maglić

od 3. VII. do 7. VII. 2013.

 

 

3. VII. Polazak iz Zagreba u 6,00 sati ispred društvenih prostorija na Trgu Mažuranića.Usputno kratko zaustavljanje na jutarnju kavu, nastavak puta prema Slavonskom Brodu, Doboju i Sarajevu. Obilazak Sarajeva – trajanje obilaska ovisiti će o gužvi u prometu i o trajanju prelaska državne granice. Nastavak puta prema Foči, smještaj u bungalove u privatnom planinarsko – turističkom kampu na rijeci Drini, u organizaciji Rafting agencije ‘Highlander’. Kamp je od Foče udaljen oko 17km, nedaleko od graničnog prijelaza Šćepan Polja. Smješten je neposredno pored rijeke, uz veliki pješčani sprud, okruzen je šumom. U potpunosti je opremljen, ima el. energiju, internet, saniterni čvor s tuševima, nastrešnicu za boravak i objedovanje 18x8m, teren za odbojku…etc. Bungalovi su opremljeni, pa nije potrebno nositi vreće za spavanje. Nakon smještaja u kamp večera, noćenje.

 

4. VII. Nakon doručka i jutarnje kave u Kampu na Drini odlazak busom prema Nacionalnom Parku Sutjeska i Magliću. Maglić je planina sa najvišim vrhom u Bosni i Hercegovini, a nalazi se na granici BiH i Crne gore 20ak kilometara jugozapadno od Foče, Planina je omeđena rijekom Sutjeskom na zapadu, planinom Volujak na jugozapadu, rijekama Drinom i Pivom na sjeveroistoku te planinom Bioč na jugoistoku. Najviši vrh planine je Veliki Vitao (2396 m) koji se nalazi u Crnoj Gori, dok je na bosanskoj strani najviši vrh Maglić (2386 m)
Maglić je izgrađen od permskih stijena, mezozojskih krečnjaka, dijabaza i malafira, a vidljivi su i ledenjački tragovi. Obrastao je bukovom i crnogoričnom šumom. Gornja šumska granica je na oko 1.600 m, a iznad te visine je plato sa pašnjacima i brojnim grebenima i visovima. Najpoznatije visoravni su Vučevo (sa vrhom Crni Vrh), Rujevac, Snježnica, Prijevor i Mratinjska Gora.

Na Magliću se nalazi i Perućica, najveća prašuma u Europi, te veliki urdeni dolovi sa Trnovačkim jezerom na 1.517 m. Podnožje planine i sve padine bogate su vodom, sa brojnim izvorima od kojih je najizdašniji Carev Do koji nikad ne presušuje.

 

Od ulaza u park cesta se uspinje prema Dragoš sedlu na kojem je uređen vidikovac s kojega se pruža prekrasan pogled na okolne vrhove, prašumu Perućicu i slap Skakavac. Put nas dalje vodi do visoravni Prijevor odakle počinje planinarski uspon i gdje cemo se podijeliti u dvije grupe.

 

Prva grupa poduzeti će zahtjevnu planinarsku turu s visoravni Prijevor, preko najvišeg vrha BiH – Maglića (2386 m), Trnovačkog jezera nazad na Prijevor. Tura traje cca 8 sati.

 

Druga grupa može planinariti na dionici puta od Prijevora do Trnovačkog jezera (cca 2 sata nezahtjevne staze) gdje će pričekati prvu grupu u povratku s Maglića. U Trnovačkom jezeru moguće je kupanje. Povratak do Prijevora je istim putem, odakle sljedi povratak busom u kamp.

 

Večera i noćenje u kampu na Drini.

 

5. VII. Nakon doručka i jutarnje kave u Kampu na Drini uputiti ćemo se s Vjekoslavom Čalasanom iz agencije Highlander koja je organizator raftinga na Drini, prema polaznoj točci. Trasa raftinga planirana je na dionici od Pivskog Jezera do Foče, a traje cca 4 sata.

 

Oni koji nisu zainteresirani za rafting mogu se ujutro busom uputiti u Foču, te iskoristiti slobodno prijepodne za razgledavanje grada. Sastanak cijele grupe predviđen je u Foči oko 14,00 sati, a tada bi se svi uputili prema obližnjem mjestu Miljevina gdje ćemo razgledati prirodnu znamenitost – pješčane piramide. Nakon razgleda piramida slobodno posljepodne za razgledavanje Foče, ručak i kupovinu.

 

Večera i noćenje u kampu na Drini.

 

 

6. VII. Nakon doručka i jutarnje kave u kampu na Drini odlazak busom prema Zelengori i jezeru Gornje Bare (1640 m). Zelengora se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Sutjeska. Najpoznatija je po velikom broju glacijalnih jezera, od kojih su najpoznatija Kotlaničko jezero, Orlovačko jezero, Štirinsko jezero, Jugovo jezero, Donje Bare, Gornje Bare i dr. Najviši vrh Zelengore je Bregoč (2014m), a pored njega se nalazi još desetak vrhova visine oko 2000m. Kao i cijelo područje Nacionalnog parka, Zelengora obiluje bogastvom flore i faune. U dolasku na Bare razgledati ćemo prirodnu znamenitost – kanjon Hrcavke. Na Gornjim Barama podijeliti ćemo se u dvije grupe.

 

Prva grupa poduzeti će uspon na Bregoč, najviši vrh Zelengore (2014 m), stazom preko Uglješinog vrha. Povratak s vrha Bregoč na Gornje Bare je istim putem.

 

Druga grupa zadžati će se na području jezera Gornje Bare. I u tom je jezeru moguće kupanje, a u okolici jezera moguće je poduzeti razne šetačke ture. Nakon povratka prve grupe s Bregoča sljedi povratak u Foču i kamp.

 

Večera i noćenje u kampu na Drini.

 

7. VII. Ustajanje u 7,00 h. Nakon doručka u kampu, povratak prema Zagrebu. Usputno razgledavanje Goražda, Višegrada i znamenitog mosta (na Drini Ćuprija), te Tuzle – grada soli. Dolazak u Zagreb u večernjim satima.

 

 

 

 

 

Osim navedenih mogućnosti organiziranja obroka hrane (polupansiona u kampu na Drini), svu drugu prehranu organizirati će sami sudionici izleta. Većina destinacija na ovom putovanju dobro je opskrbljena s raznim mogućnostima ugostiteljskih ili drugih usluga prehrane.

 

 

 

 

 

Troškovi izleta:

 

Organizacija, prijevoz i osiguranje – 500,00 kn

Noćenje u kampu na Drini s doručkom i večerom – 15,00 eur (4 x 15,00) eur = 60,00 eur.

Ulazak u Nacionalni Park – 2,5 eur (plaća se na licu mjesta).

 

Neobavezni troškovi:

 

Rafting – troškovi aranžmana iznose 35,00 eur.

Ručak u kampu na Drini (nije uključen u osnovnu cijenu aranžmana) – 7,00 eur.

 

VAŽNO – Ceste u NP Sutjeska, na području Maglića, su makadamske i podložne su utjecaju vremenskih prilika. U pravilu su pruhodne za autobuse, pa je dolazak na ishodište planinarskih tura predviđen vlastitim busom. U slučaju nepredviđenih okolnosti (odrona, klizišta ili bilo kojeg drugog razloga) zabog kojih bi put bio neprohodan za autobus, organizirati ćemo u suradnji s agencijom Highlander prijevoz terenskim vozilima. U takvom iznimnom slučaju troškove prijevoza podijeliti će sudionici planinarske ture na licu mjesta.

 

 

Obavezna je planinarska oprema, osobna , zdravstvena i planinarska iskaznica. zaštita od sunca i kiše. Zbog prelaska državne granice obavezno je ponijeti putovnicu. Skrećemo pažnju na nove okolnosti koje će u pograničnom režimu vladati nakon ulaska R. Hrvatske u EU 1. VII..

 

 

Napomena: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da kod Pl. Društva ima plaćenu članarinu za tekuću godinu, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Prema potrebi, organizator zadržava pravo izmjena u programu izleta.

 

Vodiči: Tomislav Muhić (091 582 77 82), Deni Ferenčak (091 455 51 50) i Josipa Belina (091 582 52 67).

 

 

 

www.hpdzanatlija-zagreb.hr