Izlet u GORSKI KOTAR

JEDNODNEVNI IZLET U GORSKI KOTAR

USPON NA SKRADSKI VRH, OBILAZAK ZELENOG VIRA I VRAŽJEG PROLAZA

NEDJELJA 10.03.2013.

 

Skrad (700m) je planinsko turističko mjesto na strmom obronku Skradskog vrha. Zbog osebujne klime poznat je i kao klimatsko lječilište.

Skradski vrh (1043m) izdiže se iznad Skrada kao osamljen šumovit i vrlo strm brijeg. Na vrhu je travnata zaravan s kapelom Marijina uznesenja. S gornjeg ruba strme livade pruža se vidik prema Javorovoj Kosi, Višnjevici, te udaljenoj Bjelolasici.

Prostor ispod Skrada u kojem su Zeleni Vir i Vražji prolaz zaštićen je kao geomorfološki rezervat.

Zeleni Vir je izvor potoka Iševnice koji kao špiljsko jezero nastaje u špilji pod 70 m visokom stijenom. Sa stijene se ruši slap potoka Curka koji zajedno s vodom iz špiljskog jezera tvori rječicu Iševnicu.

Vražji prolaz je 800 m dugačak kanjon. Kroz usku sutjesku, široku oko dva metra, među stijenama visokim stotinjak metara, teče gorski potok Jasle. Nad njim na metalnim nosačima napravljeni su za prolaz mostići i stepenice.

Plan izleta:

Polazak sa Trga Mažuranića u 7 sati u nedjelju. Vožnja autobusom u pravcu  Skrada uz usputno jedno zaustavljanje. Planirani dolazak u Skrad oko 9 sati.

Uspon iz Skrada (700m) na Skradski vrh (1043m, KT, HPO) traje oko  1 sat i 30 minuta, zadržavanje na vrhu oko 30 minuta, silazak sa vrha oko 1 sat hoda. U Skradu odmor za ručak.

U 13 sati nastavak obilaska Zelenog Vira i Vražjeg prolaza. Obilazak traje oko 3 sata.

Povratak iz Skrada oko 17 sati. Dolazak u Zagreb do 19 sati.

Oprema: standardna planinarska, osobna, zdravstvena i planinarska iskaznica.

Hrana iz ruksaka uz mogućnost opskrbe u Skradu.

Troškovi prijevoza odrediti će se prema broju planinara.

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, te da ispunjava, zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, a izletu pristupa na vlastitu odgovornost.

Organizator zadržava pravo izmjene u programu izleta, a sudionici izleta dužni su pridržavati se uputa vodiča.

Izlet vode: Vladimir Jagušić, 098/228383

                  Mirjana Razum, 01/3077175       

in Nekategorizirano   0