Turistička agencija ‘Gingko’ doo.,Vugrovečka 29, Sesvete

MB 0831298, OIB 67275932611

za

HPD ‘Zanatlija’ – Zagreb, Trg Mažuranića 13,

organizira

Sedmodnevni planinarsko – turistički obilazak Crne Gore

 od 28. VII. do 4. VIII. 2012.

 

 

28. VII. Polazak iz Zagreba u 6,00 sati ispred društvenih prostorija na Trgu Mažuranića.Usputno kratko zaustavljanje na jutarnju kavu, Odlazak prema Slavonskom Brodu, Doboju i Sarajevu. Obilazak Sarajeva, trajanje obilaska ovisiti ce o guzvi u prometu i o trajanju prelaska državne granice. Nastavak puta prema Foči, Šćepan polju, Plužinama i Žabljaku. Smještaj u privatnom planinarsko – turističkom objektu u Pitominama kod Žbljaka. Večera, noćenje.

29. VII. Nakon doručka i jutarnje kave u Pitominama odlazak busom prema planinarskom Domu na Sedlu (1910 m), na cesti preko Trse za Plužine. Dom na Sedlu nije otvoren, svu vodu i hranu potrebno je ponijeti iz Pitomina! Na sedlu ćemo se podijeliti u dvije grupe.

Prva grupa poduzeti će cjelodnevnu planinarsku turu preko najvišeg vrha u Durmitoru – Bobotova Kuka (2527 m), Ledene pećine do Crnog jezera i Pitomina. Zahtjevna planinarska tura!

Druga grupa može planinariti na dionici puta prema Bobotovu Kuku do jezerceta Zeleni vir (2028 m) i istim putem nazad do Sedla, ili prošetati okolicom Doma. Nakon kraćeg uspona sljedi povratak u Pitomine, šetnja i kupanje u Crnom jezeru

Večera i noćenje u Pitominama.

30. VII. Nakon doručka i jutarnje kave u Pitominama odlazak busom prema Plužinama i Šćepan polju. Sastanak s Vjekoslavom Čalasanom iz agencije Highlander koja je organizator raftinga u kanjonu Tare, u dijelu kanjona od Brštanovice do Šćepan polja. Nakon pripreme do 11.00 slijedi rafting najuzbudljivijim djelom rijeke Tare u trajanju od 3 do 4 sata sa pauzama za foto-safari, kupanje i osvježenje. Na završnici raftinga oko 15.00 u Šćepan polju, na ušću Pive i Tare, biti će organiziran ručak u restoranu (u ponudi je mlada janjetina, teletina, riba i drugi etno specijaliteti).

Oni koji nisu zainteresirani za rafting mogu za vrijeme trajanja raftinga poduzeti šetnju u trajanju cca 2 h uz kanjon rijeke Pive. Put nije zahtjevan, pruža prekrasne poglede na jedan od najatraktivnijih riječnih tokova.

Nakon raftinga povratak u Pitomine, večera i noćenje.

31. VII. Nakon doručka i jutarnje kave u Pitominama odlazak busom prema jugu Crne Gore. U mjestu Đurđevića Tara obići ćemo veliki most, čija je gradnja završena 1940.. Ovaj most vremenom je postao jedan od simbola Tare. Tijekom drugog svjetskog rata most je srušen da bi 1946. Bio ponovo obnovljen. Dužina mosta iznosi 356 metra, na najvišem luku dostiže visinu od 150 metara od obala Tare, a raspon najvećeg luka iznosi 116 m. Nastavak puta prema Šavniku i kanjonu Morače. Obilazak manastira Morača, sagrađenog 1252.. Nakon posjete manastiru obići ćemo obližnji  prirodni fenomen – kanjon rijeke Mrtvice koji je dug 9 km, a na pojedinim mjestima dubina kanjona je 1100 m. Cijelom dužinom kanjona kroz stijenu je usječena uska pješačka staza. Dolazak u Podgoricu, pauza za kraći obilazak grada i ručak. Nastavak puta prema Cetinju, obilazak ušća Rijeke Crnojevića u Skadarsko jezero. Dolazak na Cetinje u večernjim satima, smještaj u privatne apartmane.

1. VIII. Obilazak Cetinjskih znamenitosti, posjet Dvoru kralja Nikole, Njegoševu dvoru – Biljardi, Cetinjskom manastiru, mauzoleju vladike Danila Orlov Krš. U navedenim institucijama sačuvano je povijesno i kulturno blago Crnogorskog naroda. U zbirci Dvora kralja Nikole izloženi su brojni predmeti i umjetnički radovi iz života i ostavštine krljevske obitelji Petrović – Njegoš. U Cetinjskom manastiru, koji je duhovno i povijesno središte Crne Gore sačuvani su predmeti neprocjenjive vrijednosti među kojima su i ruka svetog Ivana krstitelja, te dio Križa na kojem je razapet Isus. Biljarda, bivša rezidencija Petra II. Petrovića Njegoša mjesto je u kojem posjetitelj može osjetiti duh vremena, okolnosti i uvjete u kojima je veliki crnogorski svjetovni i duhovni vladar, pjesnik i filozof, stvarao svoja najznamenitija djela. Nakon ručka odlazak na Lovćen, najznamenitiju crnogorsku planinu, koja je 1952. proglašena nacionalnim parkom. Planina ima dva vrha, Jezerski vrh (1657 m) na kojem se nalazi mauzolej vladike Petra II. Petrovića – Njegoša, rad Ivana Meštovića, te Štirovnik (1749 m). Nakon obilaska Lovćena slobodno vrijeme za večeru i šetnju Cetinjem.

2. VIII. Nakon doručka, odlazak prema Budvi, posjet Citadeli, starim gradskim zidinama, crkvi Sv. Marije, crkvi Sv. Trojice. Obilazak Svetog Stefana, nekada utvrde i ribarskog naselja na istoimenom otočiću, danas jedne od najatraktivnijih turističkih destinacija na Jadranu. Slobodno vrijeme za kupanje. Povratak na Cetinje u večernjim satima.

3. VIII. Nakon doručka, odlazak prema Njegušima, rodnom selu vladike Njegoša. Posjet Njegoševoj rodnoj kući, koja se nalazi u njeguškom zaseoku Erakovići. Kuća je muzejski objekt koji izgledom i postavom vjerno dočarava izgled imućnije crnogorske kuće s početka XIX stoljeća. Prostori u kojima je Rade Tomov, kasniji vladika Njegoš, prohodao i proveo dane svoga detinjstva, popunjeni su etnografskim materijalom i lijepim primjercima zanatskog oružja, neizbježnim ukrasom svake crnogorske kuće. Nastavak puta prema Boki Kotorskoj. Obilazak  starog grada Kotora gdje možemo posjetiti gradske zidine iz IX. st., Sat kulu, Katedralu Sv. Tripuna, crkvu Sv. Luke, crkvu Sv. Marije, crkvu Gospe od zdravlja, Kneževu palaču, Napoleonovo kazalište i Pomorskoi muzej koji je smješten u baroknoj palači. Zbirka muzeja čuva uspomenu na slavnu Boku i Bokeljsku mornaricu; portrete znamenitih kapetana, modele starih galija i jedrenjaka, navigacijske instrumente, i druge vrijedni izloške. Nakon obilaska Kotora kraće putovanje do Perasta, Herceg Novog, nastavak puta do zaseoka Borići na Orjenu (800 m). Iz Borića ćemo poduzeti uspon do Doma ‘Za Vratlom’ (1150 m) gdje ćemo noćiti. Uspon do doma traje cca 1 h. U domu je moguće večerati.

4. VIII. Ustajanje u 6,00 h. Nakon doručka povratak u Boriće i nastavak puta prema Herceg Novom. Nakon prelaska državne granice nastavak puta prema Stonu. Pauza za okrijepu i kupanje, nastavak puta do Ploča, dalje auto cestom kroz  Dalmaciju i Liku prema Zagrebu. Dolazak u Zagreb u večernjim satima.

Osim navedenih mogućnosti organiziranja obroka hrane (polupansiona u Pitoinama, ručka u sklopu organiziranog raftinga, te večere i doručka u Domu ‘za Vratlom’), svu drugu prehranu organizirati će sami sudionici izleta. Sve destinacije na ovom putovanju dobro su opskrbljene i nude razne mogućnosti ugostiteljskih ili drugih usluga prehrane.


Troškovi izleta:

Organizacija, prijevoz i osiguranje – 650,00 kn

Noćenje u Pitominama – 10,00 eur. (3 x 10,00 = 30,00 eur)

Noćenje u Pitominama s doručkom i večerom – 18,50 eur (3 x 18,50 eur = 55,50 eur.

Noćenje na Cetinju – 20,00 eur (3 x 20,00 = 60,00 eur)

Noćenje u domu za Vratlom na Orjenu 10,00 eur

 

Neobavezni troškovi:

Rafting – troškovi cijelog aranžmana iznose 45,00 eur. Aranžman uključuje: Doručak i ručak, rafting, taksu za splavarenje rijekom Tarom, kompletnu rafting opremu, sve prijevoze terenskim vozilima tijekom trajanja aranžmana, osiguranje aranžmana.

Ulaznice u ustanove: Dvor kralja Nikole (5,00 eur), Biljarda (3,00 eur), Citadela (2,00 eur), Pomorski muzej u Kotoru (2,00 eur), katedrala u Kotoru (2,00), Muzej grada Perasta (2,00 eur), rodna kuća vladike Njegoša (2,00 eur)

Hrana u Domu ‘Za Vratlom’ – večera 5,00 eur i doručak 4,00 eur.

 

Obavezna je planinarska oprema, osobna , zdravstvena i planinarska iskaznica. zaštita od sunca i kiše.

Zbog prelaska državne granice obavezno je ponijeti putovnicu. Osobne iskaznice ne vrijede kod prelaska granice Crne Gore.

Napomena: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da kod Pl.Društva ima plaćenu članarinu za tekuću godinu, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Prema potrebi, organizator zadržava pravo izmjena u programu izleta.

Vodiči: Tomislav Muhić (091 582 77 82), Josipa Belina (091 582 52 67) i Deni Ferenčak (091 150 79 67)


www.hpdzanatlija-zagreb.hr

in Nekategorizirano   0